1.5.2. Excursus: captura de pantalla (imatge i vídeo)


Què és una captura de pantalla? Una captura de pantalla o screenshot (en anglès) és una imatge presa per un ordinador o un dispositiu intel·ligent (smartphone i/o tauleta) per capturar els elements vists en la pantalla d'aquest.

Les captures de pantalla se solen emprar per il·lustrar i explicar un programa, un problema particular que un usuari pugui tenir o de manera més general, quan la sortida de la pantalla s'ha de mostrar a uns altres o ser arxivada.
  • Realitzar una captura de pantalla.
a. Obre la pàgina o la finestra que desitges capturar i pressiona la tecla ImpPant (situada habitualment a la part superior central del teclat) per capturar la pantalla completa o pressiona simultàniament les tecles Alt + ImpPant per capturar únicament la finestra activa. 

b. A continuació, obre Paint (ja instal·lat al Windows) i aferra la captura de pantalla pressionant les tecles Ctrl + V o fes clic en el botó Pegar:


c. Depenent del que es necessiti Paint té funcions que permeten fer alguns retocs, com: redimensionar, seleccionar i retallar fragments, incloure elements geomètrics, lletres... 


1. Opcions d'imatge: selecció, retall, canvi de mida, voltar.
2. Eines "d'escriptura": llapis, emplenar de color, texte, esborrany, selector de color i lupa.
3. Pinzell. Permet escollir entre un bon nombre de tipus de pinzell per pintar.
4. Formes per inserir. Una vegada seleccionada la forma que volem afegir, podem establir el format de l'element (contorn, colors...)
5. Selecció de la mida del llapís, del pinzell o del contorn de les formes.
6. Selecció dels colors. Permet seleccionar el color desitjat (podem editar la graella de colors oferts) tant pel llapís, pels pinzells, per les formes o pel color de fons.
7. Pestanya "Ver". Permet accedir a opcions de visualització (lupa, pantalla completa, regla, quadrícula...)
Quan afegim un quadre de text, just devora la pestanya de "Ver" apareix una pestanya nova destinada a l'edició del text (tipus de lletra, mida, color...).
8. Arxiu: crear nou dibuix, guardar, imprimir, propietats de la imatge, enviar per correu...)

d. Després de l'edició de la imatge, cal fer clic en el botó Arxiu i selecciona Guardar como. Tria el format en el qual vols guardar la imatge (JPEG, GIF, PNG, BMP...) Al disc dur podràs triar la carpeta on guardaràs la imatge, dóna-li un nom a l'arxiu,  i fes clic a Guardar.

Ja tens la captura de pantalla desada al teu equip!


  • Captura en 'imatge:
    • Si es necessita fer una captura de pantalla i el que volem capturar no cap dins la pantalla (sol esser comú si volem capturar una pàgina web), enlloc de fer múltiples captures, podem emprar l'extensió de Chrome "Full Page Screen Capture", que amb tant sols clicar un botó ens permetrà tenir tot en una única captura, i una vegada feta de manera automàtica, només haurem de guardar la imatge creada clicant el botó dret damunt d'ella i escollint l'opció "Guardar imagen como".
    • Extensions de captura de pantalla per Chrome.
    • La versió d'escriptori de Dropbox també inclou la possibilitat de guardar automàticament a Dropbox una captura de la nostra pantalla. Una vegada clicats els comandaments que executen la captura a Windows (Imp Paint), ens oferirà aquesta possibilitat (si no l'hem desactivada).
    • També podem descarregar-nos FastStone Capture, una aplicació que permet fer captures de pantalles de pàgines o documents que no caben en la pantalla. D'aquesta manera, podem capturar una pàgina web completa en qualsevol navegador, un document de text... Amb aquesta aplicació, tampoc necessitarem Paint, ja que inclou eines per retocar. Això sí, la versió gratuïta només dura 30 dies (però és completament gratuïta per a ús personal i educatiu).

- Descàrrega directa -

Videotutorial que et mostra com aprendre a emprar l'eina de captura de pantalla FastStone Capture, en concret, la seva versió 5.3.

  • Captura en vídeo:
    • Necessites capturar un procés a l'ordinador en format vídeo? Necessites fer un vídeo-tutorial? La solució per aquest cas és Screencast-O-Matic (servei online), una eina gratuïta online que serveix per crear vídeos amb captures de pantalla en moviment amb una qualitat d'imatge i so HD. Permet pujar-los després a Youtube o desar-los al disc dur. La versió gratuïta, ara per ara, permet gravacions d'un màxim de 15 minuts.
  • Fes una captura de pantalla de la pàgina web de la Delegació (http://ensenyamentmallorca.blogspot.com) i envia-la per correu electrònic com arxiu adjunt, emprant la teva adreça de gmail, a l'adreça del professor (urkocuevas@gmail.com).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada