4. Els wikis.


Un wiki és un lloc web col·laboratiu que pot ser editat des del navegador pels usuaris. Els usuaris d'un wiki poden d'aquesta manera crear, modificar, enllaçar i esborrar el contingut d'una pàgina web, de forma interactiva, fàcil i ràpida. 

La major part dels wikis actuals conserven un historial de canvis que permet recuperar fàcilment qualsevol estat anterior i veure quin usuari va fer cada canvi, la qual cosa facilita el manteniment conjunt i el control d'usuaris nocius.

Un dels wikis més coneguts és la Wikipedia, encara que n'existeixen moltíssims.
  • Wikipèdia / Viquipèdia.
Wikipedia és una enciclopèdia lliure, poliglota i editada col·lectivament. És administrada per la Fundació Wikimedia, una organització sense ànim de lucre el finançament de la qual està basada en donacions. Actualment compta amb més de 37 milions d'articles en 287 idiomes. 

Erròniament, molta gent pensa que les variants idiomàtiques de la Wikipedia són traduccions automàtiques d'un mateix article. Cada variant lingüística de la Wikipedia ha creat l'article en concret, la qual cosa implica que alguns continguts estiguin només en alguns idiomes o que les varietats lingüístiques del concepte estiguin més o menys desenvolupades. Moltes vegades, devora les varietats lingüístiques de l'article podem trobar un senyal que identifica que l'article ha estat considerat "bo" en aquella llengua.

La versió en català compta ja amb més de 496.000 articles i s'anomena Viquipèdia.

Podeu accedir a l'adreça: https://ca.wikipedia.org

 
  • Altres projectes de la fundació Wikimedia:
    • Wikilibros El projecte és una col·lecció de llibres de text, manuals i altres texts pedagògics de contingut lliure, que s'escriuen i editen col·laborativament, essent així un complement a la informació que proporciona la Viquipèdia.
    • Wikiquote. La colección de citas. Wikiquote és una col·lecció de cites cèlebres de personatges famosos, llibres i proverbis.
    • Wikisource (Viquitexts). És una biblioteca digital en format wiki de texts originals lliures. El projecte disposa d'obres que ja han caigut en domini públic o han estat publicades en una llicència lliure i són verificables. Les obres incorporen la digitalització de l'obra online, el que garanteix la fiabilitat i exactitud dels texts del projecte. Alguns projectes idiomàtics de Viquitexts actualment només permeten obres que incorporen l'escaneig. Encara que el gruix de la col·lecció de la biblioteca són texts, Viquitexts alberga també d'altres suports, que van des dels còmics fins a pel·lícules, passant per audiollibres.
    • Wikiversity. La wiki de contingut acadèmic. El seu objectiu és construir una plataforma educativa virtual lliure i gratuïta, amb filosofia wiki. En aquest projecte s'elaboren materials i recursos didàctics (que inclouen exàmens, exercicis de pràctiques, estudis de casos, etc.), i es formen grups d'estudi, a diversos nivells educatius. Ara per ara el projecte no està disponible en català.
  • Metapedia. L'encilopèdia alternativa (considerada per Wikipedia com una enciclopèdia d'ultradreta, d'altres consideren que aquesta al·lusió respon només al fet de voler desprestigiar aquesta iniciativa).
  • Wikiislam. Un wiki centrat en l'islam.

  • Feu una breu reflexió com a comentari dins aquest article sobre els avantatges i inconvenients que considerau que por aportar la creació d'un wiki per l'aula.

2 comentaris:

  1. Amb la creació d'un wiki els alumnes aprenen a cercar, seleccionar, editar i publicar informació rellevant sobre algun aspecte del temari.

    Per contra, però, els textos publicats no són 100% fiables per a l'estudi dels companys fins que el professor no els ha revisat i hi ha donat el vistiplau.

    Toni Bonet

    ResponElimina
  2. Amb la creació d'un wiki els alumnes aprenen a cercar, seleccionar, editar i publicar informació rellevant sobre algun aspecte del temari.

    Per contra, però, els textos publicats no són 100% fiables per a l'estudi dels companys fins que el professor no els ha revisat i hi ha donat el vistiplau.

    Toni Bonet

    ResponElimina